Találkozó Navracsics Tibor ifjúságért felelős uniós biztossal

Június 15-én a Magyar Pact4Youth munkacsoport tagjai találkoztak Navracsics Tiborral az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúsági- és sportpolitikért felelős tagjával.

A magyar Pact4Youth kezdeményezés, az európai kezdeményezéssel összhangban, célja hogy elősegítse a fiatalok, különösen a NEET fiatalok  – 16-29 év közötti, nem foglalkoztatott és sem oktatásban, sem képzésben nem részesülő fiatalok –  integrációját az oktatási rendszerbe és a munkaerő piacra, miközben javítja munkakörülményeiket. A CSR Europe szerint több mint 7 millió NEET fiatal él Európában 15-24 éves kor között.

A magyar Pact4Youth kezdeményezés tagjai meghívták Navracsics Tibor EU-biztost soron következő találkozójukra, hogy megvitassák a közös együttműködésük eredményeit és jövőjét. A Pact4Youth munkacsoport bemutatta új kiadványát, amely összefoglalja a résztvevő szervezetek programjait, projektjeit és jó gyakorlatait, amelyek segítik a fiatal generációt számos prioritási területén. Ezen prioritások a következők:

  • készségek fejlesztése (STEAM, alapkészségek, soft skills, vállalkozói készség)
  • elősegíti, hogy a szakképzés is egyenlő szintű választássá váljon
  • a fiatalok inspirálása, hogy új munkalehetőségeket fedezzenek fel
  • a fiatalok segítése a munkaerő-piacra való átállásban
  • a vállalatok segítése, hogy jobban be tudják vonzani a tehetséges fiatalokat
  • az iskolák, tanárok és igazgatók támogatása
  • közvetítő szervezetek fejlesztése és szerepük erősítése

A résztvevők megvitatták a magyar ifjúság szempontjából fontos további témákat is, mint például a pályaorientáció, a digitális és nyelvi kompetenciák fejlesztése, a tehetséges fiatalok bevonzása Magyarországra, az Európai Ifjúsági Stratégia és az Európai Oktatási Térség.

Navracsics Tibor EU-biztos biztatta a munkacsoport tagjait, hogy folytassák munkájukat, és újabb találkozót kezdeményezett a Pact4Youth munkacsoporttal 2018 őszére.